2023 Werkperiode

Het seizoen 2022-2023 begon goed met de oplevering van het drinkwatersysteem in de Sloppenwijk Kilómetro Nueve eind December 2022.
Vervolgens hebben we in de zomer weer een bezoek gebracht aan El Seibo.

In het seizoen 2023 zijn er 9 toiletten en een waterput gerealiseerd en is het schooltje Los Cajuiles gerenoveerd

Vorig jaar december ontvingen we een grote gift. In augustus hadden we tijdens ons verblijf een bezoek gebracht aan Sloppenwijk Kilómetro Nueve en besloten dat we daar zodra daar weer een budget voor beschikbaar was een drinkwaterinstallatie zouden aanleggen. Er was ooit al een grondwaterboring gemaakt door de provinciale overheid, maar die was niet diep genoeg. Dus in december hebben we, begeleid vanuit Nederland, ons lokale team aan het werk gezet om dit te gaan realiseren. 23 december is, na twee weken hard werken, de installatie werkend opgeleverd.

Renovatie van het schooltje “Escuela Los Cajuiles”.V2023 1

Tijdens ons verblijf hebben we eerst de renovatie van het schooltje ter hand genomen. In het verleden hadden we hier ook al toiletten gebouwd. Op de school krijgen rond de 100 kinderen les die niet op de overheidsscholen terecht kunnen, vooral omdat ze geen papieren hebben. De school draait op vrijwilligers. Hoewel het geen overheidsschool is, wordt het onderwijs wel erkend door het ministerie van onderwijs.
V2023 2De kwaliteit van het onderwijs wordt door het ministerie als 'goed' beoordeeld. We hebben de achterwand, die deels uit karton bestond, opgemetseld. Verder hebben we de achterste helft van het dak vervangen en nog wat materiaal geleverd voor verbetering van de vloer. Komende zomer willen we ook weer wat budget reserveren voor de school, o.a. om de tot de draad versleten schoolborden te vervangen. Dit moeten dan whiteboards worden. Dit werkt beter en is ook beter voor de gezondheid van de kinderen in vergelijking met alle stof die nu van de krijtjes afkomt.

Ook 9 toiletten.V2023 3

De eerste 8 toiletten waren grotendeels af toen we vertrokken. Daarvan waren de gaten al gegraven voor we kwamen.
De negende hebben we in de laatste week nog toegevoegd. Daarvan was het gat bijna af toen we vertrokken en in de weken erna kregen we foto's van de bouwwerkzaamheden.
Ongeveer 3 weken na terugkomst waren alle restpunten van alle locaties volledig afgewerkt. De bouw van toiletten blijft nog steeds noodzakelijk.
V2023 7V2023 6

Kinderwerk

We hebben dit jaar, op de twee zondagen, weer kinderclub gedaan. Themas: de Ark van Noach en over David en Goliath.
V2023 4V2023 5

De koers voor volgend jaar + VooruitblikV2023 team

Afhankelijk van de giften die we de komende tijd krijgen willen we in Kilómetro Siete de Pedro Sanchez, een sloppenwijk aan de noordkant een drinkwatervoorziening aanleggen.
Met dit project krijgen ongeveer 600 mensen toegang tot schoon drinkwater. In deze gemeenschap hebben we al eerder een aantal toiletten gebouwd.

Volgend jaar gaan we ook door in Villa Guerrero en willen we weer het schooltje gaan helpen in de naastgelegen wijk Los Cajuiles. We hebben voor dat schooltje eerder al een toiletgebouw neergezet, en nu gerenoveerd. Misschien vinden we ook komend jaar extra financieringsmogelijkheden om meer locaties te kunnen doen.

Fotoboek 2023: