2019 Werkperiode

Met z’n vijven gingen we 22 juli richting El Seibo. Met andere plannen dan vorig jaar.

De waterput in de Sloppenwijk

Vorig jaar was een derde deel van de Zomeractie van de Andreaskerk in Putten voor de Seibo-Werkgroep voor het maken van een waterput in het gebied rond El Seibo.

Afgelopen tijd , toen de groep aan het werk was, kwam de terugkoppeling:
Het bergdorpje Altos de Peguero, in dat gebied, heeft sinds begin augustus water! Na weken van spanning blijkt de 2 pk onderwaterpomp die we 92 meter diep in de put hebben laten zakken er geen enkele moeite mee te hebben de benodigde opvoerdruk van 11 bar te overwinnen. In slechts 35 minuten stroomde het vat van 4000 liter bovenop de watertoren vol (er is vaak maar een paar uur per dag stroom). De bewoners waren echt door het dolle heen.
Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat het water uit de put prima geschikt is als drinkwater. Vanuit de wijde omgeving komen mensen nu water halen, vaak met ezels met een juk met watervaten. De 19e eeuw is hier blijkbaar nog niet voorbij. De bewoners van het dorpje kunnen nog steeds maar half bevatten wat er gebeurd is. Toen we tijdens ons verblijf voor het eerst water naar boven haalden veranderde het leven van deze mensen compleet.

Natuurlijk zijn er ook toiletten gebouwd..

Ondanks het grote deel van het budget dat naar de waterput ging, hebben we in Villa Guerrero ook nog 18 toiletten gebouwd.

EHBO cursus

We hadden een kaderinstructeur bij ons. Dat moet je gebruiken.
In de plaatselijke Brandweerkazerne hebben we een EHBO cursus verzorgd. Reanimeren hebben we, bij gebrek aan poppen, gedaan op een zachte Rugby bal.

Gastlessen

Een van onze lokale teamleden is docent aan de beroepsopleiding installatietechniek. Johan heeft deze zomer twee gastlessen verzorgd aan deze opleiding. Een over hoogspanning en een over warmtenetten en duurzame energietechniek.

Kinderwerk

In het dorpje waar we de waterput hebben aangelegd hebben we een keer een spelmiddag verzorgd. Het hele dorp deed mee, jong en oud. De dorpsoudste gaf aan dat het voor het eerst was dat er iemand van buitenaf iets kwam organiseren in dit geïsoleerde dorpje. Ook in Villa Guerrero hebben we twee keer een kinderprogramma georganiseerd, op zondagmorgen, met een Bijbelverhaal en een knutselwerkje.

De put van de Brandweer

Tijdens de EHBO cursus kwam aan het licht dat de grondwaterput van de brandweer niet goed werkte omdat hij niet diep genoeg was.

Twee teamleden hebben toen onder hun achterban een fundraising opgestart en het benodigde geld bij elkaar gekregen. Enige weken later is de boring gedaan. Met Succes! De brandweer is niet meer afhankelijk van de matige beschikbaarheid van leidingwater.

team2019

Het team 2019

 

 

Fotoboek 2019: